برای دیدن تصاویر بر روی عکس کلیک کنید
در پی برگزاری دادگاه نمایشی «حسنی مبارک» دیکتاتور سابق مصر و تبرئه وی و پسرانش، موجی از خشم و اعتراض این کشور را فرا گرفت.
گزارشهای رسیده به نقل از منابع مصری از ادامه اعتراضها به حکم تبرئه حسنی مبارک در اسکندریه و قاهره و بازداشت شماری خبر دادند.
این منابع همچنین به افزایش شمار معترضان در میدان عبدالمنعم ریاض در قاهره به حکم تبرئه دیکتاتور سابق مصر اشاره کردند و افزودند: صدای تیراندازی هوایی شنیده شده است.
همچنین خانواده شهدای انقلاب ۲۵ ژانویه و برخی فعالان مصری ضمن اعتراض به تبرئه مبارک تصاویر وی را لگدمال کردند.
تظاهرکنندگان با سردادن شعارهایی خواستار مرگ مبارک و قصاص همه آنانی شدند که با شلیک گلوله معترضان را در اعتراضات سال ۲۰۱۱ به قتل رساندند.
درحالی که دادگاه مصر حسنی مبارک رئیس جمهور مخلوع و پسرانش، وزیر کشور و معاونانش را از همه اتهامات وارده از جمله کشتار صدها تظاهرکننده در سال ۲۰۱۱ تبرئه کرد؛ دادستان مصر خواستار تجدیدنظر در حکم تبرئه مبارک شد.
قاضی دادگاه همچنین اعلام کرد حسنی مبارک در ارتباط با کشتار تظاهرکنندگان نباید محاکمه کیفری شود.
جلسه نهائی محاکمه رئیس جمهور برکنار شده مصر روز گذشته به ریاست قاضی «محمود کامل الرشیدی» برگزار شد.
دادگاه جنایی قاهره که پرونده مبارک در قتل معترضان را برای بار دوم بررسی میکرد و پیش از آن حکم حبس ابد برای مبارک در این پرونده صادر شده بود، اعلام کرد که دادگاه حق بررسی این پرونده را ندارد و تمام اتهامات مربوط به قتل معترضان از مبارک ساقط شده و به این ترتیب وی تبرئه شد.
قاضی الرشیدی حسنی مبارک را از اتهام پرونده صادرات گاز ایران به اسرائیل، تبرئه کرد و این دادگاه همچنین حبیب العادلی وزیر کشور وقت مبارک و مشاورانش را از اتهام مشارکت در قتل معترضان تبرئه کرد.
در همین حال سخنگوی حزب الدستور مصر نیز تاکید کرد حکم واقعی برای حسنی مبارک دیکتاتور سابق این کشور چهار سال پیش با تظاهرات میلیونی مردم صادر شد.
خالد داوود افزود: ما از همان ابتدا تاکید کردیم نباید پرونده حسنی مبارک در یک دادگاه عادی کیفری مطرح میشد، زیرا اتهام واقعی او ایجاد یک رژیم سرتاسر فاسد در مصر بود. وی خاطر نشان کرد: ما انتظار صدور چنین حکمی را داشتیم.
رئیس جمهور مخلوع مصر پس از صدور حکم دادگاه و تبرئه از اتهامات خود گفت: هیچ جرمی مرتکب نشده است و از انقلاب مردم شگفت زده شد.
حسنی مبارک: من جرمی مرتکب نشدهام
حسنی مبارک، رئیس جمهوری پیشین مصر در مصاحبهای تلفنی با شبکه ماهوارهای "صدی البلد" تصریح کرد: من پیشبینی نمیکردم که حکم به تبرئه من بدهند و انتظار داشتم که یک حکم غیر واقعی در مورد من صادر شود.
مبارک در
خصوص رخدادهای 25 ژانویه نیز گفت: بسیاری از طرفهای خارجی بودند که از
اوضاع در مصر سوء استفاده کردند و به خیابان آمدن مردم برای بیان
خواستههای قانونیشان به ابزاری برای آنها تبدیل شد.
مبارک عنوان داشت: ظرف 10 سال گذشته تحولات گستردهای صورت گرفته است و به کودتای برخی علیه ما انجامید.
اخوان المسلمین مصر تبرئه حسنی مبارک را محکوم کرد
حزب آزادی و عدالت که شاخه سیاسی اخوان المسلمین مصر است، با صدور بیانیهای حکم دادگاه قاهره در بیگناه شناختن حسنی مبارک رئیس جمهور برکنار شده مصر را محکوم کرد.
یک کشته و 9 زخمی در تظاهرات علیه تبرئه حسنی مبارک
وزرات بهداشت مصر خبر داد که یک نفر در تظاهراتهای روز گذشته در شهر قاهره کشته شد و 9 نفر دیگر هم زخمی شدهاند.
پادشاه بحرین تبرئه مبارک را تبریک گفت
«حمد بن عیسی آلخلیفه» پادشاه بحرین به دیکتاتور مخلوع مصر به دلیل تبرئه از اتهامات وارده به وی در خصوص فساد و قتل تظاهراتکنندگان در جریان انقلاب ۲۰۱۱ را تبریک گفت.
واکنش ها به تبرئه دیکتاتور مصر
حزب آزادی و عدالت که شاخه سیاسی اخوان المسلمین مصر است، با صدور بیانیهای حکم دادگاه قاهره در بیگناه شناختن حسنی مبارک رئیس جمهور برکنار شده مصر را محکوم کرد.
در این بیانیه اخوان از تمام گروههای انقلابی در مصر خواسته با کنار گذاشتن اختلافات با یکدیگر متحد شوند و حرکت انقلابی خود را ادامه دهند و با تشکیل صفی متحد به جلو حرکت کنند.
پادشاه بحرین تبرئه مبارک را تبریک گفت
«حمد بن عیسی آلخلیفه» پادشاه بحرین به دیکتاتور مخلوع مصر به دلیل تبرئه
از اتهامات وارده به وی در خصوص فساد و قتل تظاهراتکنندگان در جریان
انقلاب ۲۰۱۱ را تبریک گفت.
تحلیل یک روزنامه عرب زبان از تبرئه دیکتاتور: تبرئه مبارک توهین به ملت مصر و خون شهدای انقلاب است/ شادی قاتلان زیاد دوام نخواهد آورد
عدم استقلال دستگاه قضایی مصر چه در دوره حسنی مبارک یا مرحله بعد از آن یا در زمان پذیرش ریاست جمهوری از سوی عدلی منصور رئیس دادگاه قانون گذاری مشهود و قطعی بوده است.
دستگاه قضایی مصر دیروز حسنی مبارک رئیس جمهور اسبق این کشور و سران رژیم سابق وی را از تمامی اتهامات جنایی مطرح شده مبرا کرد و به این ترتیب آنها تقریباً آزاد شده و از اتهام قتل تظاهرات کنندگان و غارت اموال عمومی و به یغما بردن میلیاردها جنیه سود داراییهای مردم فقیر مصر تبرئه شدند.
رای الیوم نوشت : این حکم اشتباه تاریخی دستگاه قضایی مصر و توهین به خون شهدا و کودتایی بر ضد انقلاب مردمی مصر بود که با جانفشانی و ریختن خون مردم به ثمر نشست و حاکمیت فاسد که دزدها و تبهکاران بر آن مسلط بودند را به زیر کشید.
به عقیده نویسنده این پایگاه اینترنتی، تبرئه مبارک انتقامگیری از خون شهدا و میلیونها انسانی بود که به خیابانها ریختند و در طول چندین سال خواستار حقوق مشروع خود و عدالت اجتماعی و لقمه نانی همراه با عزت و کرامت بودند. این حکم که هیچ عقل و منطقی آن را نمیپذیرد، چه برسد به اصول قضایی و قانونی، تأکید کرد که پاتک انقلابی برای مصادره انقلاب مردمی و تمامی دستاوردهای آن موفق بوده و توانسته زمان را در مصر به عقب برگردانده و ثروتهای این کشور را پول اندکی به اشغالگری اسرائیلی بفروشد.
این پایگاه خبری تحلیلی عربی صدور حکم تبرئه مبارک را باعث خرسندی مقامات سابق رژیم مبارک دانست و نوشت: طبعاً سران رژیم سابق و حامیان آنها خوشحال شده و ملت پاک مصر از آن عصبانی خواهند بود، چرا که اعتقاد دارند جلادان آنها باید به علت جنایات بزرگی که مرتکب شدند، به شایستگی مجازات شوند. البته این شادی قاتلان زیاد طول نخواهد کشید، چرا که ملت مصر سکوت نخواهد کرد و این توهینها را نخواهد پذیرفت.
رای الیوم در ادامه نوشت: وقتی که بسیاری از ناظران سیاسی و روزنامهنگاران در پی اعتراضات 30 ژوئن که ارتش بار دیگر بر قدرت مسلط شد، اعلام کردند که رژیم حسنی مبارک به حاکمیت برگشته است، بسیاری از رسانهها در این سخن تشکیک کرده و صاحبان آن را به حمایت از گروههای اسلامگرا متهم کند. آنها جنایت هایی که در جریان سرکوب تظاهرات در میدان رابعة العدویة یا در برابر پادگان های گارد ریاست جمهوری صورت گرفت را توجیه کردند.
رأی الیوم این اقدام را کودتایی قضایی بعد از کودتای نظامی و براندازی نظام دموکراتیک تعیین شده از سوی مردم در انتخابات سالم دانسته و تأکید کرد که ملت مصر در قرنهای گذشته مورد توهینهای متعددی واقع شده اند اما این سختترین و دردناکترین توهین است، چرا که احساسات و آرمانهای آنها در رسیدن به زندگی کریمانه و مؤسسات حکومتی سالم را به بازی میگیرد.
این روزنامه عرب زبان در پایان نوشت : نخبگان سیاسی و فرهنگی مصر خواستار پیروزی ملت یا توقف این سناریوی مسخره و بازداشت تمام کسانی هستند که در پشت سر این اقدامات قرار دارد، در غیر این صورت به امانت خیانت کرده و نقش و تکالیف خود را انجام ندادهاند و عقبگرد چند دههای مصر به دوران دیکتاتوری و دادگاههای نظامی را پذیرفته اند.قبطیهای مصر: مبارک باید در دادگاه سیاسی محاکمه شود نه در دادگاه جنایی
دکتر «کمال زاخر» گفت که جرایم سیاسی مبارک علت اصلی آن چیزی است که در سال های اخیر در کشور شاهد آن هستیم.
وی تصریح کرد که مبارک و عناصر وی با حکم مصریها از تاریخ حذف شدهاند.
زاخر اظهار داشت: حکم تبرئه مبارک در قضیه معروف به «محاکمه قرن» چیزی بیشتر از یک حکم قضایی که قاضی بر اساس اسناد دادستانی و اتهامات وارده به وی صادر کرده است، نیست.
وی در ادامه از قانونگذار خواست تا ماده 159 قانون اساسی جدید را به قوانینی که بر نحوه محاکمه رئیس جمهور تاکید دارد، تبدیل نمایند.
قرضاوی: تبرئه مبارک لکه ننگی بر پیشانی دستگاه قضایی مصر استقرضاوی افزود: کودتاچیها چهره مصر متمدن را به چهرهای تحریف شده که فاقد آزادی، دستگاه قضائی آزاد، حقوق تضمین شده، عدالت اجتماعی و قدرت اقتصادی است، تبدیل کردند.
قرضاوی، عصر دیروز در صفحه شخصی خود در واکنش به حکم تبرئه «حسنی مبارک» دیکتاتور مخلوع مصر، با استشهاد به شعر یکی از شعرای قدیمی، نوشت: روز تبرئه مبارک «روزی غم انگیز در تاریخ عدالت بشریت و لکه ننگی بر پیشانی دستگاه قضائی مصر» است.
بازتاب تبرئه دیکتاتور در رسانههای منطقه و مصر
تبرئه مبارک، زنده به گور کردن انقلاب و بازگشت مصر به عصر تاریکی است
رسانههای مصر و سایر رسانههای منطقه نگاهی ویژه به قضیه تبرئه حسنی
مبارک دیکتاتور سابق این کشور داشتهاند و صدور چنین حکمی را توهین به ملت
مصر و خون شهدای انقلاب ارزیابی کردند.
بعد از تبرئه مبارک، انقلاب زنده بگور و مصر به عصر تاریکی باز میگردد
روزنامه رای الیوم در مطلبی با تیتر " تبرئه مبارک و ارکان حکومت فاسد اهانت به ملت مصر و خون شهدای انقلاب و زنده به گور کردن انقلاب و بازگرداندن مصر به عصر تاریکی است" انتقاد شدید خود را از تبرئه دیکتاتور سابق مصر اعلام کرده است.
روزنامه القدس العربی با تیتر " حیرت بعد از رفع اتهام قتل تظاهرات کنندگاه علیه مبارک و تبرئه وی در قضیه فساد" یک علامت سوال در برابر این اقدام دادگاه جنایی مصر قرار داده است.
روزنامه های عربستان همسو با شادی طرفداران مبارک
روزنامههای عربستانی به صورت عمومی یا این موضوع را پوشش نداده اند و یا هم به صورت خنثی یا با نشان دادن خوشحالی طرفداران مبارک به این خبر پرداختهاند.
روزنامه الشرق الاوسط با تیتر مبهم " بعد از 1300 روز مبارک تبرئه شد" به این خبر پرداخته است.
روزنامه الحیات عربستان نیز با گذاشتن تصویری از شادی طرفداران مبارک از تبرئه شدن وی با تیتری عادی این خبر را پوشش داده است.
دادگاه جنایی قاهره نظام مبارک را رسوا کرد
در بین روزنامههای مصری الاهرام و المصریون با گرفتن مواضع تند به این خبر پرداختهاند. الاهرام در تیتر خود نوشته است "دادگاه جنایی قاهره نظام مبارک را رسوا کرد."
آیا مبارک بعد از تبرئه به قدرت باز میگردد؟
روزنامه المصریون نیز در تیتری سوالی نوشت که " آیا مبارک و دولت وی بار دیگر به قدرت باز میگردند؟"